Jezeli Ci wyciaga olej wysysarka to tam jest miarka ile oleju wyciaga. Mi wyciaga ponad 4 litry i tyle wlewam.
[O1] Jak wymienić aparat zapłonowy........
Zwiń
X
-
opsia, no właśnie co się tam stało? Zazwyczaj do wymiany jest palec rozdzielacza ( 5 min roboty koszt coś ok.50 pln ) , albo kopułka rozdzielacza ( 5 minut roboty, koszt coś koło 150 pln ) ewentualnie halotron ( czujnik odpowiedzialny za odczyt położenia wałka rozrządu/palca rozdzielacza niestety nie znam kosztu ale podejrzewam że nie przekracza 100 pln roboty też na kilkanaście minut)...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Luzy?
Jedyny luz może się zrobić na występie czyli połączeniu osi aparatu z wałkiem rozrządu, to chyba pierwszy taki przypadek bo te aparaty były montowane od wielu,wielu lat w VW
auto ma chyba przejechane z 300-500tyś?
Masz aparat Bosch czy Magneti Marelli, te włoskie ponoć były awaryjne ( jak wszystko co włoskie)
Wymiana aparatu jest prosta max 15 min
Jeśli oryginał jest taki drogi to poszukaj z Bosch-a, będzie dokładnie taki sam jak oryginał
Nr. z Bosch 0237521061 sugerowany detal 391 zł bruttoSeria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Witam,
Wymieniałem cały aparat zapłonowy Magnetti Marelli w Octavi 1.6 8V GLX, silnik AEE.
Kupiłem zamiennik za około 100zł z Alledrogo. Powodem wymiany był przeciekający olej oraz luz poprzeczny na wałku aparatu.
Po jakiś 5-6 tys. olej na tym zamienniku też zaczął wyciekać (środkiem). Skoda nie dostarcza informacji na temat wewnętrznych o-ringów wewnątrz aparatu zapłonowego. Rozebranie aparatu, wyłowienie o-ringu, przejście do sklepu, kupienie podobnego w 99% (8-10zł), założenie => spokój.
Przy wymianie warto zapamiętać położenie palca rozdzielacza i mniej więcej ustawienie aparatu zapłonowego (szczególnie ważne jak ktoś nie ma lampy stroboskopowej).
Sama wymiana 5min w rękawiczkach.
Pamiętać o nowym o-ringu pod aparat zapłonowy (ok 10zł, oryginał VW zielony), stary pewnie jest już wybity i wyklepany, a jak się coś ruszy to potem nie siądzie nigdy na 100% w to samo miejsce. Jeśli miałeś problem by zdjąć aparat i przy wkładaniu czuć wyraźny opór to można pokusić się o zostawienie starego. Mój aparat schodził 2 palcami.Pozdrawiam,
Maciek
Komentarz
-
Komentarz